2023. október. 30. 13:00

A Teslát is beelőzi a kínai elektromos autógyártó
Már biztos, hogy a kínai BYD a Tesla mellett a legnagyobb elektromos autógyártó a világon

Hogy a kínai BYD meglendülése hova fog kifutni a következő években, azt még nem tudni, de az már most biztos, hogy a Tesla mellett a kínai vállalt a legnagyobb elektromos autógyártó a világon, darabszámok tekintetében. Ha egy cikk születik akár nálunk, akár más autós hírportálon, amiben az értékesítési számok szerepelnek, általában a Tesla és a BYD áll az első helyen. Azonban versengésük óta most először történt valami igazán meglepő, ami alapján kijelenthető, hogy a BYD félelmetesen erős pályafutásnak néz elébe.
 
De miről is van szó? Hogy lássuk a BYD által múlt hónapban elért eredmény jelentőségét, tisztázni kell, hogy mit értünk „elektromos autó” alatt. Sok gyártó ide veszi a tisztán elektromos (BEV – Battery Electric Vehicle) és a PHEV (Plug-In Hibrid) modelleket is, ez utóbbi verziónak nem vitatjuk el a létjogosultságát, de egy ízig-vérig elektromos autóban nincs helye belsőégésű motornak.
 
Idáig pont ez a kettősség jellemezte a BYD és a Tesla számának vizsgálatát, hiszen a kínai gigász a plug-in hibrideket is úgy vette, mint elektromos autó, míg a Tesla köztudottan sosem épített belsőégésű motor az autóiba. Éppen ezért eddig a BYD volt a világelső és a Tesla a második, ám ha csak a tisztán elektromos modelleket nézzük, akkor eddig a Tesla volt az ász. Az alábbi Insideevs grafikon megnézve azonban érdekes adat jött ki a 2023-as év harmadik negyedévét vizsgálva.
 
 
Ezen három nagy autógyártó tisztán elektromos eladásainak számait láthatjuk és az utolsó negyedévben a BYD gyakorlatilag beérte a Teslát a tisztán elektromos autók eladásai kapcsán. Ha a BYD így halad tovább, akkor a Tesla rövid időn belül elveszítheti az első helyét, de nézhetjük úgy is a dolgot, hogy a BYD végre jogosan birtokolja az aranyérmet a dobogó tetején.
 
 
Darabszámok tekintetében egyébként így nézett ki az idei év harmadik negyedéve:
 
Tesla: 435 059 darab (27 százalékos növekedés)
 
BYD: 431 603 darab (69 százalékos növekedés, 3456 darabbal kevesebb már csak, mint a Tesla száma)
 
Volkswagen Csoport: 209 394 darab (41 százalékos növekedés)
 
Az említett három gyártó több, mint 1 millió BEV-modellt adott el csak a harmadik negyedévben és az év eddig eltelt időszakát vizsgálva még megdöbbentőbbek a számok:
 
Tesla: 1 324 074 darab (46 százalékos növekedés)
 
BYD: 1 048 413 darab (80 százalékos növekedés)
 
Volkswagen Csoport: 530 485 darab (45 százalékos növekedés)

FORRÁS  :  e-cars.hu

 • Légy Te is aktív részese egy 
  ZÖLDEBB világnak Velünk!

 • MENÜ

  Rólunk Impresszum Adatvédelmi tájékoztató ÁSZF FAQ
 • KAPCSOLAT

  Telefon :  +36 30 757 0436

   E-mail :  info@electric-v.eu

   H-7100 Szekszárd,           Szabó Dezső u 2

  Nyitvatartás :  

  Hétfő-Péntek :  9-17 h

  Szombat :   9-13 h

   

 • QR