2021. július. 20. 14:54

Így tűnhet el a dízel
még a bányákból is

Koránt sem új keletű jelenség, hogy a bányászati tevékenységet űző vállalatok tehergépjárművei a dízelhajtás mellett egyre nagyobb arányban használnak elektromos áramot a működéshez, hiszen az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás által csökkennek a költségek, a jármű sebességnövekedése, és a műszaki hiba kockázatának csökkentése révén pedig a produktivitás is növekszik. Ebben a videóban például a Hitachi dömperjeit láthatjuk munka közben Afrika legnagyobb rézbányájában – itt egy bizonyos szakaszon, a fölfelé vezető úton az alapvetően dízeles szörnyetegek rácsatlakoznak a felettük kifeszített áramszedőre, és elektromossággal táplálkozva cipelik fel a nyersanyagot, vagy a meddőt.
 
Az elektromos meghajtás előnyei már az ilyen hatalmas munkagépeknél is megmutatkoztak, ezért a bányászatban érintett cégek is szeretnének mihamarabb felszabadulni a belsőégésű motor kötöttségei alól. A Hitachi Construction Machinery és az ABB 2021 márciusában szándéknyilatkozatot írt alá azzal a céllal, hogy a bányászati szektorban a karbonsemleges jövő érdekében felgyorsítsák az energetikai átállást. Ennek az együttműködésnek az első projektje az az elektromos meghajtású dömper, amely a fentebb látható felsővezetékes megoldást ötvözi az ABB nagy teljesítményű akkumulátor-technológiájával.
 
A jármű töltése működés közben történik, ezért nincs szükség töltési célú leállásokra, ami növeli a jármű üzemi hatásfokát és a termelékenység szintjét. Az akkumulátor töltése légvezeték nélkül is lehetséges, mégpedig a lejtőn lefelé haladva, amikor is a jármű mechanikai energiáját elektromos energiává alakító rekuperációs fékezés bekapcsol.

 
 
Forrás : villanyautosok.hu
 
 • Légy Te is aktív részese egy 
  ZÖLDEBB világnak Velünk!

 • MENÜ

  Rólunk Impresszum Adatvédelmi tájékoztató ÁSZF FAQ
 • KAPCSOLAT

  Telefon:
  +36 30 757 0436

  info@electric-v.eu

  H-7100 Szekszárd,                    Szabó Dezső u 2

  Nyitvatartás : 

  Hétfő-péntek   9-17h

  Szombat           9-13h

   

 • QR